Newsletter

ΠΙΕΔΚΑΡ – Newsletter Μαίου  2018
Πατήστε  https://piedkar.com/2018/04/29/newsletter-%CE%BC%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%85-2018/ για να δείτε το Newsletter Μαίου 2018
————————————————————————————————————————————————————————
ΠΙΕΔΚΑΡ – Newsletter Απριλίου  2018
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το Newsletter Απριλίου 2018
————————————————————————————————————————————————————————
ΠΙΕΔΚΑΡ – Newsletter Μαρτίου  2018
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το Newsletter Μαρτίου 2018
————————————————————————————————————————————————————————
ΠΙΕΔΚΑΡ – Newsletter Φεβρουαρίου  2018
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το Newsletter Φεβρουαρίου 2018
————————————————————————————————————————————————————————
ΠΙΕΔΚΑΡ – Newsletter Ιανουαρίου  2018
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το Newsletter Ιανουαρίου 2018
 ————————————————————————————————————————————————————————-
ΠΙΕΔΚΑΡ – Newsletter Δεκεμβρίου 2017
Πατήστε ΕΔΩ  για να δείτε το Newsletter Δεκεμβρίου 2017
—————————————————————————————————————————————————————————
ΠΙΕΔΚΑΡ – Newsletter Νοεμβρίου 2017
Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο: NEWSLETTER ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017
——————————————————————————————————————————————————————————
ΠΙΕΔΚΑΡ – Newsletter Οκτώβρης 2017
ΠΙΕΔΚΑΡ – Newsletter Σεπτέμβρης 2017
ΧΑΜΗΛΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΒΑΛΒΙΔΑΣ
Ασθενής 79 ετών, σε φλεβοκομβικό ρυθμό και με ιστορικό αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας με νέου τύπου βιολογική προ 2 μηνών, παρουσίασε οξεία δύσπνοια. Είχε χαμηλά αιμοπετάλια και η ηχωκαρδιογραφία  έδειξε θρόμβωση της εν λόγω βαλβίδας. Εργαστηριακά αποκλείστηκε φαινόμενο  HIT. Παραταύτα, χορηγήθηκε μπιβαλιρουδίνη, και λύθηκε η θρόμβωση. Δύο μήνες μετά αυξήθηκαν και τα αιμοπετάλια.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.α) Ακόμη και σε νέου τύπου τεχνητές βιολογικές βαλβίδες μπορεί να παρουσιαστούν αρχικά χαμηλά αιμοπετάλια και θρόμβωση.β) η μπιβαλιρουδίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιτυχή λύση του θρόμβου.
Α.Στεφανίδης, Κ.Κωστόπουλος
Α Καρδιολογική ΓΠΝ Νίκαιας ο ‘Άγιος Παντελεημων’

ΠΙΕΔΚΑΡ – Newsletter, Αύγουστος 2017

Ρανολαζίνη και κοιλιακές αρρυθμίες

1)    Η διεθνής βιβλιογραφία όχι μόνο αίρει τον προβληματισμό για πιθανή προαρρυθμική δράση της ρανολαζίνης, αλλά παρέχει και δεδομένα για την κατασταλτική δράση του φαρμάκου επί των κοιλιακών αρρυθμιών. Στη  μελέτη MERLINTIMI-36, η παρατεταμένη καταγραφή ρυθμού σε ασθενείς που λαμβάνουν ρανολαζίνη επί οξέος στεφανιαίου συνδρόμου (ACSNSTEMI) έδειξε σημαντική μείωση των επεισοδίων μη εμμένουσας κοιλιακής ταχυκαρδίας

2)        H χορήγηση ρανολαζίνης φαίνεται να μειώνει σημαντικά το συνολικό φορτίο των κοιλιακών εκτάκτων συστολών, σε ποσοστό > 50%, αναστρέφοντας ακόμη και περιπτώσεις μυοκαρδιοπάθειας η οποία αποδίδεται σε εκσεσημασμένη εκτακτοσυτολική αρρυθμία (Yeung, etal).

3)                             Οι πιο εμφατικές όμως αναφορές του φαρμάκου σχετικά με την    καταστολή κοιλιακών αρρυθμιών αφορούν περιπτώσεις ασθενών με μόνιμο  απινιδωτή και υποτροπιάζουσες ηλεκτρικές θύελλες, ανθεκτικές στα προβλεπόμενα θεραπευτικά μέτρα (επίταση φαρμακευτικής αγωγής, επεμβάσεις κατάλυσης). Σε ορισμένους ασθενείς με το σχετικά σπάνιο αλλά ιδιαίτερα δυσεπίλυτο και επικίνδυνο αυτό κλινικό πρόβλημα, η προσθήκη ρανολαζίνης οδήγησε σε εντυπωσιακή μακροχρόνια ύφεση του φαινομένου. Οι αναφορές αυτές, αν και δεν είναι από μόνες τους ικανές να θέσουν «κλασσική» αντιαρρυθμική ένδειξη της ρανολαζίνης επί των κοιλιακών αρρυθμιών, διαμορφώνουν μια ενδιαφέρουσα μελλοντική προοπτική στο ακανθώδες αυτό θεραπευτικό πεδίο (Μargos και συν 2017).

Π.Μάργος Επιμελητής Α, ΓΠΝ Νίκαιας < ο Άγιος Παντελεήμων>

 

———————————————————————————————————————————————

ΠΙΕΔΚΑΡ  – Νewsletter, Ιούλιος 2017

Στο 27°Πανευρωπαικό Συνέδριο της Υπέρτασης 2017-Μιλάνο :

A) υπήρχαν 2 νέα newsletter, το ένα που πραγματεύεται τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης (AΠ) στην οξεία φάση της Ενδοεγκεφαλικής Αιμορραγίας, ενώ το άλλο αφορούσε τις εξελίξεις των συσκευών για την νεφρική απονεύρωση στην ανθεκτική υπέρταση (ομάδα του Τσιούφη, Gianfranko Parati).

Β) συζητήθηκαν διεξοδικά νέοι παράγοντες αύξησης της ΑΠ, όπως η ατμοσφαιρική μόλυνση ,ο θόρυβος και η υγρασία (ελληνικές συμμετοχές), καθώς και τα πολυσυζητημένα όρια της ΑΠ μετά την μελέτη Sprint , ο ρόλος του πολυχαπιού στην δευτερογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων κ.α.

               Γ) μονοπώλησε το θέμα γυναίκα και ΑΠ και  συζητήθηκε κατά πόσο  η θεραπεία για την υπέρταση επηρεάζεται από την βλάβη οργάνων στόχων και αν πριν την νεφρική απονεύρωση στην Ανθεκτική Υπέρταση πρέπει να εξαντλήσουμε τη χρήση ανταγωνιστών αλδοστερόνης  ή άλλης αντιυπερτασικής  αγωγής  με ξεχασμένα φάρμακα, που είναι 4ης γραμμής θεραπείας

             Δ) Φάνηκε, ότι νέα φάρμακα για την υπέρταση δεν προβλέπονται στον ορίζοντα και ότι   τα νέα αντιδιαβητικά δισκία μας δίνουν την δυνατότητα να ελπίζουμε στη χορήγηση τους στον διαβητικό με ΑΠ.

Τέλος, το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Υπέρτασης 2017 στο Μιλάνο είχε ξεχωριστή σημασία για  Έλληνες γιατρούς που ασχολούνται με την Υπέρταση, μιας και Πρόεδρος για πρώτη φορά εξελέγη Έλληνας  Καθηγητής,ο Κ.Τσιούφης.

                                                                   Χάρης Γράσσος                                                                                             MD,FESC,PhD,EHS

 

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα εάν ενδιαφέρεστε να λαμβάνετε ενημερωτικά email από την ΠΙΕΔΚΑΡ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: